Så har du roligt med vattenaktiviteter i naturen

De allra flesta människor mår bra av och har behov av att vara ute i naturen, särskilt nära vatten som skänker lugn och glädje i sinnet. Det finns mycket du kan göra vid och på vatten, även om du inte vill bada eller simma.

Ett enkelt sätt att komma ut på vattnet är att hyra en vattenfarkost som du paddlar. Beroende på kunskap och önskemål kan du välja allt mellan en kajak, som är lättpaddlad och stabil, en kanot som går fortare men kräver lite mer balans, och en sup, stand-up-padel board som också kräver balans men som går att sitta på. Alla dessa farkoster kan du enkelt hyra eller köpa hos Söderkajak vid Vinterviken i Stockholm.

Tänk på säkerheten

Även om kajaker, kanoter och sup-brädor är relativt långsamma farkoster som framförs manuellt är det viktigt att du tänker på säkerheten. Till att börja med är det viktigt att du har koll på var du ska så att du inte paddlar vilse och kanske hamnar mitt i en farled.

”Flytvästen ökar chanserna till överlevnad väsentligt.” beskriver Transportstyrelsen på sin hemsida. Det är därmed självklart och viktigt att alltid använda flytväst.

Sist men inte minst ska du aldrig paddla ensam utan ta med dig en kompis så att ni kan hålla koll på varandra. Dessutom blir naturupplevelsen och motionen dubbelt så rolig när du har någon att dela den med.

Ombyte, mobil och fika

Se också till att ta med ombyte i en vattentät väska eller påse om du eller kompisen skulle råka ut för ett ofrivilligt bad. Mobil i vattentätt fodral är bra för både säkerhet och för att kunna dokumentera äventyret, och glöm inte kaffetermosen.