Fördelar med att byta till luft/vattenvärmepump

Bor du i ett hus som värms upp med direktverkande el som samtidigt har ett vattenburet värmesystem? Vill du sänka kostnaderna för din uppvärmning samtidigt som du gör en insats för miljön? Då kan ett utmärkt val, både för ekonomin och miljön, för dig vara att byta uppvärmningsmetod till en luft/vattenvärmepump.

Vad du använder för uppvärmningsmetod för ditt hem avgör i hög utsträckning hur stort ditt ekologiska fotavtryck är. Bland all energi du förbrukar är just ditt hems uppvärmning en av de största posterna. Det fina är att du faktiskt kan sänka dina uppvärmningskostnader samtidigt som du också gör en insats för miljön. Ett av de bästa alternativen för att värma upp ditt hus miljövänligt samtidigt som det också blir billigare är att byta till en luft vatten värmepump från Sverigepumpen.

Fungerar ungefär som en vanlig luftvärmepump

Luft/vattenvärmepump är ett av de mest energieffektiva sätten att värma upp ett hem. Ett av skälen till att uppvärmningsmetoden är såpass bra är för att du kan slå två flugor i en smäll. Du kan nämligen använda luft vatten värmepumpen för att värma upp både huset och ditt vatten. En luft/vattenvärmepump fungerar på ett liknande sätt som en vanlig luftvärmepump. Pumpen tar vara på värme som finns i luften utomhus. Skillnaden mellan en luft/vattenvärmepump och en luftvärmepump består i att den förstnämnda använder värmen utomhus för att värma upp vatten, medan den sistnämnda sprider den uppvärmda luften direkt in i huset. Det är dock värt att känna till att för att du ska kunna skaffa en luft/vattenvärmepump så krävs det att du har ett vattenburet värmesystem, alltså element som är fyllda med vatten.

Spara pengar på att byta

Så hur mycket kan du spara på att byta till en luft/vattenvärmepump? Det är förstås väldigt svårt att ge ett entydigt svar på den frågan. I slutändan beror det förstås på dina specifika förutsättningar. Enligt Svenska Dagbladet sparar de flesta som byter till luftvärmepump runt 25% på uppvärmningskostnaderna. Det är ingen liten summa och det tyder på att du har möjligheten att tjäna in din initiala investering ganska snabbt. Ett stort skäl till att olika typer av värmepumpar är så effektiva som de är har att göra med hur du ställer in dem. Om du köper en luft/vattenvärmepump från Sverigepumpen så får du en pump som går att ställa in steglöst. Det betyder att du kan justera effekten på pumpen så att den perfekt motsvarar förutsättningarna i ditt hus. Varför värma upp huset mer än vad som behövs?

Snabb installation

En luft/vattenvärmepump är något mer komplicerad att installera än en vanlig luftvärmepump. Om du inte själv har har stora kunskaper och VVS är rekommendationen att du låter en professionell hantverkare utföra jobbet åt dig. Om du är rädd att kostnaderna kommer att springa iväg så kan du lugna dig med tanken att du kan utnyttja rotavdraget för att installera en luft/vattenvärmepump. Genom att utnyttja avdraget kan du i sådana fall sänka kostnaden för installationen med upp till 30 procent.