Grönare bilkörning – tips

Hållbarhet, säkerhet och kvalitet är ledord när det gäller den moderna biltillverkningen och dagens bilförare är mer pålästa nu än tidigare. Det talas om miljövänlig körning både när det gäller utsläpp och fordonstyp.

Vad kan du göra för att i mindre utsträckning bidra till klimatpåverkan? I den här artikeln ger vi dig tips på hur du kör säkrare och mer hållbart på vägarna.

Kvalitet vs billig prislapp

Fabrikanter som fokuserar på att erbjuda riktigt låga priser struntar ofta i miljö och klimat. Ett stående tips till en mer miljövänligt bilkörning är att satsa på kvalitet före det låga priset. Betala hellre en slant extra för att säkerställa ett hållbart och miljöriktigt köp. Satsa på ett grönare alternativ än den klassiska bensinbilen, byt till hållbara lättmetalfälgar från Image och försök att samåka mer.

Faktum är att det även finns ekonomiska fördelar med att välja hållbara alternativ när du köper ny bil. Ta bara införandet av Bonus-Malus, vilket innebär att bilar med låga utsläpp skattas lättare än fordon med höga koldioxidutsläpp. I ett pressmeddelande på Via TT beskrivs bonus-malus enligt följande:

– Syftet med bonus-malus är att det ska fungera som ett styrmedel för att fler ska välja en bil med lägre klimatpåverkan.

Underhåll och körning

Tänk på att regelbundet göra rent bilens fälgar, bilens interiör samt utvändigt. När det gäller körningen finns det några knep att ta till för att säkerställa en hållbar samt även trygg bilfärd. Undvik att bromsa kraftigt när du kör bilen och se till att främst använda motorbroms. Det är även en fördel utifrån ett miljöperspektiv att köra lättviktat utan tunga gods i bilen. Avslutningsvis är det viktigt att nämna däckens skick som en starkt bidragande faktor till en miljövänlig körning.