Så får du ett bra sjöliv

Att semestra med båt är en fantastisk upplevelse och att äga båt ger en enorm frihet. Men det gäller att du har koll på reglerna som finns på sjön för att sjölivet ska bli bra. Det är också viktigt att försöka förebygga vanliga skador.

Aerial,View,Luxury,Motor,BoatAtt äga båt och vara på sjön är en enorm frihet och det finns möjlighet till fantastiska upplevelser. Men att vara på sjön kräver att du som båtägare tar ansvar för att livet på sjön ska bli både säkert och trevligt. Det finns många bra tips för livet på sjön om du kan ta del av innan du beger dig ut. Det är bra att du försöker tänka förebyggande när det gäller skador som kan ske på sjön. Ungefär hälften av alla skador som rapporteras in är olika sjöskador. Grundstötning är en av den vanligaste skadan som båtägare rapporterar in till försäkringsbolag. För att undvika sjöskador är det viktigt att ha bra säkerhetsmarginaler och inte alltid lita blint på att tekniken fungerar som den ska. Att ta förarbevis för båt eller skepparexamen ger kunskaper som kan vara bra att ha även om det inte krävs för din båt.

Förebygg skador

Grundstötning är vanligt under segling och det beror ofta på att båtägaren litar för mycket på botten och tar ut slagen för mycket vilket kan göra att du lätt kan gå på grund. För att inte riskera att gå på grund är det viktigt att du alltid är uppmärksam. Vattenläckage kan du förebygga genom att kontrollera materialet på båten och trycka hårt i ventilerna före sjösättning. För att slippa undan förtöjningsskador ska du försöka att förtöja på en skyddad plats och hålla koll på vindriktning och väderomslag. Du bör kolla till båten ofta för att i tid kunna förebygga en förtöjningsskada. Masthaveri är också en skada som ofta förekommer och den kan du förebygga genom att kontrollera riggen ordentligt och se till att den inte är skadad och korrekt ansatt. Även om du är noggrann och uppmärksam när det kommer till att förebygga skador bör du alltid ha din båt försäkrad. Olyckan kan snabbt vara framme och att inte ha en försäkring kan bli väldigt dyrt. Det finns olika försäkringar och tillägg, hitta en som täcker ditt behov.

Sjövett

Couple,Laying,On,A,Sailboat,Deck,During,CruiseFörutom allemansrätten som går ut på att du får vistas på land och på vatten men du får inte störa eller förstöra finns det några sjövettsregler som kan vara bra att ha koll på innan du beger dig ut på sjön. Det är din plikt att som båtägare ta reda på alla regler som råder på sjön. Att vara tydlig på sjön och markera vart du ska är viktigt. Du ska också tänka på att inte gå för nära andra båtar. Håll alltid god uppsikt, tänk på farten och var beredd att alltid väja för hinder. Att inte skräpa ner gäller överallt, ta med dig skräpet hem. Alkohol och båtliv hör inte ihop.

Fler bra saker att tänka på:

  • Håll alltid koll på väderleksrapporten när du är ute på sjön.
  • Ha alltid med dig nödvändig säkerhetsutrustning.
  • Berätta för någon vart du tänkt att åka.
  • Det ska finnas flytvästar till alla ombord.