Kan du få urinvägsinfektion av att vara ute?

Om du någon gång drabbats av urinvägsinfektion är du väl införstådd med att det finns roligare saker att drabbas av. Det är särskilt ett orosmoment bland många människor som rör sig i skogen också under de kalla årstiderna. I den här artikeln får du reda på vad som orsakar urinvägsinfektion och vad du ska göra om du drabbas.

Om du hör till de som tycker om att spendera mycket tid i naturen oavsett årstid är det bara att gratulera. De som till större delen håller sig inomhus under hösten och vintern missar mycket. Men så är det också på många sätt besvärligare att vistas i naturen under kalla årstider, vilket får många att hålla sig inomhus. Det ställer högre krav på dina kläder och det kan överlag vara mer obekvämt. Bland en av de vanliga åkommorna som sägs drabba de som är ute när det är kallt är urinvägsinfektioner. Kyla nämns nämligen ofta som en orsak till urinvägsinfektion, men hur ligger det egentligen till med den saken?

En vanlig åkomma

urinUrinvägsinfektion är en av de vanligaste åkommorna. Enligt Expressen drabbas så många som hälften av alla kvinnor av urinvägsinfektion någon gång under livet. Det är smärtsamt och irriterande men i de flesta fall inte särskilt allvarligt. För många som drabbas går symptomen över efter sig själva efter någon vecka. Urinvägsinfektion kan dock utvecklas till allvarligare tillstånd som blåskatarr. Symptomen på urinvägsinfektion är framför allt att det svider när du kissar, att du ofta behöver kissa och känner viss smärta i magens nedre del. Ibland kommer det lite blod i urinen. Förutom det går många och känner sig småfrusna. Om dina symptom inte gått över av sig själva inom några dagar bör du kontakta exempelvis Doktor.se. I vissa särskilt envisa fall av urinvägsinfektion kan det nämligen bli nödvändigt att äta penicillin. Om du drabbas av feber kan det vara ett tecken på att du drabbats av blåskatarr eller njurbäckeninflammation. Båda de sistnämnda tillstånden måste, utan undantag, behandlas av sjukvården.

Varför får du egentligen urinvägsinfektion

urintestVarför får du urinvägsinfektion? Är det för att du tillbringar mycket tid ute i naturen när det är kyligt? Förmodligen inte. Att just kyla orsakar urinvägsinfektion är en av de vanligaste missuppfattningarna om åkomman. Du befinner dig utomhus tillsammans med en vän. Det är en kall höstdag, det är visserligen soligt men kylan är ändå påtaglig. Du sätter dig ned på en bänk och får höra från din vän att du inte bör sitta där eftersom du kan drabbas av urinvägsinfektion. Det stämmer med största sannolikhet inte, det finns nämligen inga vetenskapliga belägg för att en kall rumpa leder till att du får urinvägsinfektion. Urinvägsinfektion beror på att bakterier tränger upp i urinröret. Det kan ske exempelvis i samband med samlag, men också på grund av tarmbakterier. Även om det inte är det kalla klimatet i sig som orsakar urinvägsinfektion bör du förstås fortsätta att klä dig varmt när du befinner dig i skog och mark. Det finns många goda skäl till det, att undvika urinvägsinfektion är stort sett inte ett av dem.